Een klant gaat akkoord met jouw voorstel en tarief en jij bent blij! Want dat is waarom jij ondernemer bent geworden, toch? Om een ander te helpen met jouw diensten.
Je gaat gelijk aan de slag met de voorbereidingen en stuurt een factuurtje uit.
Maar dan bedenkt de klant zich om welke reden dan ook. Hij/zij wil de opdracht annuleren/opzeggen en het geld terug ontvangen.
SHIT, wat nu?!
In deze blog lees je handige tips hoe je hier nu het beste mee kunt omgaan.
Particuliere of zakelijke opdrachtgever?
Hiervoor maakt het uit of je opdrachtgever een ander bedrijf is, of een particulier persoon. Die laatste kan een opdracht altijd opzeggen, zonder verdere schadevergoeding. Het werk dat je al gedaan hebt moet natuurlijk wel betaald worden. Dat geldt ook voor eventuele onkosten die je hebt gemaakt.
Is je opdrachtgever een ondernemer of bedrijf? Dan heb je naast gemaakte uren en onkosten soms ook recht op een schadevergoeding. Bijvoorbeeld omdat je andere opdrachten hebt afgezegd om deze opdracht te kunnen doen. Of omdat er geen redelijke opzegtermijn is gehanteerd.
Annuleren kan altijd
Opdrachten kunnen nu eenmaal altijd opgezegd worden, dat is nooit helemaal te voorkomen. De wet zegt dat de opdrachtgever altijd de overeenkomst van opdracht mag opzeggen. Hij kan er dus wettelijk gezien op elk moment vanaf. Van deze regel mag overigens niet worden afgeweken als de opdrachtgever een particulier is.
Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de schade voor jezelf zo veel mogelijk te beperken:
Goede algemene voorwaarden
Hierin kun je bijvoorbeeld opnemen dat er aan een annulering van een opdracht kosten verbonden zijn. Of wat de regels voor levering en betaling zijn. De opdrachtgever is gebonden aan jouw algemene voorwaarden, wanneer dit rechtsgeldig ter hand is gesteld.
Je kunt een vast percentage aan annuleringskosten vastleggen in je algemene voorwaarden. De annuleringskosten moeten wel redelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld niet 100% zijn.
Welke kosten zijn redelijk?
Dat is sterk afhankelijk van de gemaakte kosten en gederfde winst. Gemiddeld is 30% redelijk te noemen. Ook speelt hier mee wanneer de opdracht is opgezegd. Hoe later er is opgezegd, hoe meer kosten je in rekening kunt brengen.
Let op dat je moet aantonen welke kosten je precies al gemaakt hebt, welke werkzaamheden je al verricht hebt en hoeveel die waard zijn.
Loon
Als het loon is gekoppeld aan de gewerkte uren, dan heb je recht op loon tot de datum van beëindiging.
Mogelijkheid tot opzeggen expliciet uitsluiten
In de overeenkomst zou je de mogelijkheid tot tussentijds opzeggen geheel kunnen uitsluiten. Dat kan overigens alleen als de opdrachtgever een zakelijke klant is.
Maar wat als je geen algemene voorwaarden hebt of je hebt wel algemene voorwaarden, maar niets geregeld over annuleringen en annuleringskosten?
Ook dan heb je recht op verhalen van onkosten en eventueel loon. In dit geval is het wel wat lastiger, omdat de opdrachtgever pas na opzegging wordt geconfronteerd met een afrekening. Het kan zijn dat er dan gauw discussie ontstaat en zal jij goed moeten kunnen uitleggen waarom jij een bepaald bedrag aan kosten vordert.
Heb je dit in je algemene voorwaarden, de offerte of de overeenkomst al geregeld, dan weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Voorkomt gedoe!
Krijg je dan een annulering of opzegging, dan hoef je er niet te lang over na te denken.
Ondanks de annulering zorg je er zo wel voor dat de klant verder niets te klagen heeft over de afwikkeling. Hij/zij wist wat hij/zij mocht verwachten en daar heb jij aan voldaan.
Dus samenvattend:
- Zorg dat je voor jezelf goed registreert hoeveel uur je besteedt aan taken
- Bij voorkeur specificeer je dat in de offerte/overeenkomst
- Werk je met een totaalpakket of traject, houd het dan bij in je administratie
- Update je algemene voorwaarden met annuleringskosten of een opzegtermijn
- Hanteer een vast percentage (eventueel oplopend naarmate er later wordt opgezegd)
- Houd in gedachten dat de kosten redelijk zijn en aantoonbaar, afhankelijk van je eigen kosten/winstmarge
- Vraag advies van een ervaren jurist op het gebied van ondernemen en algemene voorwaarden als je er zelf niet uit komt
Hulp nodig?
Wil jij hulp van een expert over verdere AVG-zaken en echt tips krijgen waar je ook wat aan hebt? Maar ook extra tips en tricks hoe je jouw producten/diensten voor jouw klanten door middel van de AVG NOG aantrekkelijker maakt?
Even sparren? Gratis consult!
Plan gauw een gratis EZ-TALK in, dan vertel ik jou hoe JIJ door middel van privacy jouw DROOMKLANTEN binnen kunt halen!